ściemnianie kamieni
ściemnianie kamieni
Witam,
nie jestem jubilerem. Prowadzę agencję reklamową i mam pewien problem.
Zamówiłem u jubilera przypinki do garnituru w kształcie logo klienta. Srebrne z kamieniami (turkus i karneol).
Wszystko ładnie, lecz po wyprodukowaniu 10 szt. klient stwierdził, że odcień karneolu odbiega za bardzo od jego barw z logo... fakt, karneol wyszedł bardziej czerwony niż bordowy.
Teraz pytanie takie: czy istnieje możliwość przyciemnienia tego kamienia? Jakimś kwasem lub może są inne metody fizyczne?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Za przeproszeniem Twojemu klientowi to się trochę poprzewracało. Naturalne kamienie mają swoje barwy, a różnice w odcieniach są czymś naturalnym.
Jak piszą: wskutek podgrzewania barwę karneoli można pogłębić.
Jednak większość oferowanych dziś karneoli to barwione i następnie poddawane działaniu wysokiej temperatury agaty.
Jeśli tak jest w Twoim wypadku, zapewne da się to jakoś wybarwić...
Ale jeśli to już oprawione, to może być trochę problem. Przecież może się okazać, że turkus źle zniesie temperaturę. A teraz to większość imitacji.
Może lepiej będzie wyjąć kamienie?
Właściwie kolor często zależy od oświetlenia. Obejrzyj jak prezentuje się w świetle dziennym, a jak w sztucznym żarowym i pod świetlówką. Może wystarczy umówić się z klientem na odbiór w odpowiedniej porze i pomieszczeniu?
Może rozwiązaniem było by pooksydownie srebra pod kamieniem, to powinno po części rozwiązać problem,kamienie pół przezroczyste mają to do siebie że im są cieńsze tym robią się jaśniejsze -łatwiej przenika przez nie światło zakładając że sam pin jak i kamienie nie są zbyt wysokie (grube)-to i pojawił się problem