Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rodinetka.
A powiedz tak z ciekawosci ile tam w Twoich stronach rodowanie kosztuje? Mowimy o malych rzeczach, zadne tam kajdany Ząbki
Generalnie osobiscie jestem przeciwko galwanicznym powlokom poniewaz jest to swego rodzaju oszustwo. Ile to razy widzialem pierscionki i obraczki WIELKICH ZNANYCH firm ktore mialybyc dwukolorowe. Oczywiscie w 95% przypadków kolory byly poprostu naniesione galwanicznie. Ostatnio troche zaszaleli z jakoscią i w obraczkach jest wprasowana biała/czerwona folia. Na innych wyrobach chyba zgrzewana ale wciaz folia Ząbki
Niby jestem przeciwko wiec po co mi ten sprzet? A no bo ludzie kupuja szajs ktory nowy juz jest zepsuty i trzeba go pozniej naprawiac. Np teraz zmniejszalem pierscionek z "czarnego złota". Oczywiscie nie było o z "prawdziwego czarnego złota" tylko białe złoto pokryte czarnym rodem - no i po zmniejszaniu trzeba szukac kto to pomaluje na czarno Język
Odpowiedz
Z tym nie ma co walczyc. Ja osobiscie tez jestem przeciwko wielu rzeczom ale jak sie chce funkcjonowac to trzeba sie dopasowac do aktualnych trendow bo nie bedzie handlu i uslug (ale swoje dalej trzeba wiedziec Puść oczko ).

U mnie rodowanie to kwestia indywidualna. Ja za cienki lancuszek biore 10zl, za kolczyki tez 10zl, chyba, ze wiem, ze klientka lubi zaplacic wiecej to krzycze 20zl. Za grube rzeczy typu lancuchy po 100g to biore 1.5-2zl/g i w tej cenie oczywiscie jest juz czyszczenie, polerowanie itp by wyrob nadawal sie do rodowania.

Wczesniej korzystalem z firmy zewnetrznej i placilem 80gr/g za rodowanie srebra i 1zl/g za zlocenie, ceny netto.
Odpowiedz
To dosyc tanio tam macie. W szczecinie rodowanie jako złotnik płace 10-20 zł za drobne wyroby typu pierscionek obraczki itp. a od klienta biorą w tym zakladzie 30-40 zl.
Cena za gram jest glupim rozwiazaniem przy lekkich przedmiotach bo wcale nie ma przy nich mniej roboty. Generalnie jestem zwolennikiem ceny za konkretny projekt/usluge/zadanie. Za gram to mozna sprzedawac gotowe wyroby ale tutaj tak samo lekkie wyroby powinny miec wieksza cene za gram. Takie moje zdanie.

Czy nie ma co walczyc? Uważam zupelnie odwrotnie. Tzn nie walczyc - ale uswiadamiac i przekonac klienta do stawiania na jakość, a nie jakoś. Jak mi cos sie nie podoba to mówie, nie ide za modą itp. Oczywiscie robie to co klienci zamawiaja ale jesli ktos nie jest pewien czego chce nie proponuje tego co juz jest wszedzie. Trzeba miec wlasne zdanie. Trzeba byc soba a nie takim jak wszyscy.
Odpowiedz
mnap89 filozofujesz Puść oczko

Oczywiscie, ze trzeba miec swoje zdanie i przekonywac klientow, ze nie oplaca sie kupowac tandety.

Mialem na mysli raczej sytuacje typu:

przychodzi klient do jubilera:
-sa celebrytki
-nie ma i nie bedzie, nie handluje gownami

;p haahahahhahaahahahah

Chca celebrytki bo glupie pizdy nosza w TV to trzeba im je dac bo pojda zwyczajnie gdzie indziej ;p

Jak chcesz firme, ktora taniej roduje i złoci, tzn w cenach jak pisalem wyzej to wygogluj sobie: MI.STA Koszelówka k. Płocka.
Mozesz im wysłać a oni Ci potem odeślą. Współpracuje z nimi juz dosc dlugo. Maja zajebistej jakosci wyroby ze srebra, naprawde pierwsza liga jesli chodzi o odlewy i bardzo chodliwy towar.
Odpowiedz
Tak oczywiscie, jest dokladnie tak jak mowisz i to samo powiedzialem.
A to ze filozofuje to tak. Mysle i o tym mowie. Moze sie to komus nie podobac ale mam to w dupie.
Odpowiedz
Jak tam mnap89, zlozyles juz sprzet do rodowania? Jesli tak to jak pierwsze wrazenia?
Odpowiedz
Jeszcze nie Smutny
Zasilacz leży w kącie i kurz zbiera Język
Jak wszystko poskładam to dam znać
Odpowiedz
A ja przymierzam sie do kupienia gadzetow potrzebnych do zlocenia. Brakuje mi tego w ofercie.
Odpowiedz
Tez lezy, brakuje płynów, ale może kupie za 2tyg, żeby na czarno rodować zamiast oksydować.
Odpowiedz
(11-04-2015, 10:41 AM)bafi napisał(a): A ja przymierzam sie do kupienia gadzetow potrzebnych do zlocenia. Brakuje mi tego w ofercie.

Z  tym że ze złoceniem troche gorzej chyba bo to na cyjankach jest i trzeba na gorąco
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości