Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trawienie srebra azotanem żelaza (III)
Wyczytalam, ze w jubilerstwie do trawienia/grawerowania w srebrze stosuje się azotan żelaza. Czy ktoś używał? Jakie stężenie?
Odpowiedz
(09-21-2022, 10:23 PM)JWaj napisał(a): Wyczytalam, ze w jubilerstwie do trawienia/grawerowania w srebrze stosuje się azotan żelaza. Czy ktoś używał? Jakie stężenie?

Azotan srebra stosuje się przy elektorotrawieniu
Pozdrawiam Leszek

Załączone pliki Miniatury

Pozdrawiam.
Odpowiedz
Nie próbowałam trawić elektrolitycznie. Ale przetestowałam azotan żelaza do trawienia srebra. Wzór przeniosłam z wydruku na papierze pnp. Trawi delikatnie. Może jeszcze muszę poćwiczyć, bo dokładność, co prawda większa niż kwasem, ale… Rozumiem, ze tarcza, która zalaczyles jest stalowa? Bardzo ładnie wytrawiona. Czy próbowałeś w srebrze?
Odpowiedz
(05-07-2023, 01:07 PM)JWaj napisał(a): Ale przetestowałam azotan żelaza do trawienia srebra. Wzór przeniosłam z wydruku na papierze pnp. Trawi delikatnie. Może jeszcze muszę poćwiczyć, bo dokładność, co prawda większa niż kwasem, ale…

Kiedyś znalazłem azotan żelaza do trawienia srebra w jakieś książce ale ciągle brak było czasu na testy.

W jakiej temperaturze i stężeniu był ten test ? Poruszanie roztworem tez powinno pomóc
Odpowiedz
(05-07-2023, 01:07 PM)JWaj napisał(a): Nie próbowałam trawić elektrolitycznie. Ale przetestowałam azotan żelaza do trawienia srebra. Wzór przeniosłam z wydruku na papierze pnp. Trawi delikatnie. Może jeszcze muszę poćwiczyć, bo dokładność, co prawda większa niż kwasem, ale… Rozumiem, ze tarcza, która zalaczyles jest stalowa? Bardzo ładnie wytrawiona. Czy próbowałeś w srebrze?

Nie trawiłem tak - ale spróbuję i dam znać

Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-07-2023, 01:07 PM)JWaj napisał(a): ale… Rozumiem, ze tarcza, która zalaczyles jest stalowa? Bardzo ładnie wytrawiona. Czy próbowałeś w srebrze?

Nie to alpaka - na zdjęciu ośmiornica - srebro 999 i emalia schauer

Pozdrawiam.
Odpowiedz
(09-21-2022, 10:23 PM)JWaj napisał(a): Wyczytalam, ze w jubilerstwie do trawienia/grawerowania w srebrze stosuje się azotan żelaza. Czy ktoś używał? Jakie stężenie?

Ja używam azotan miedzi

Pozdrawiam.
Odpowiedz
(05-08-2023, 09:48 AM)maga napisał(a):
(05-07-2023, 01:07 PM)JWaj napisał(a): Ale przetestowałam azotan żelaza do trawienia srebra. Wzór przeniosłam z wydruku na papierze pnp. Trawi delikatnie. Może jeszcze muszę poćwiczyć, bo dokładność, co prawda większa niż kwasem, ale…

Kiedyś znalazłem azotan żelaza do trawienia srebra w jakieś książce ale ciągle brak było czasu na testy.

W jakiej temperaturze i stężeniu był ten test ? Poruszanie roztworem tez powinno pomóc

Stężenie ok 30-35%, temperatura ok 70-80°C. Czas trawienia na ok 0,15 mm ok 1,5h 
Co jakiś czas ruszałam Ząbki
Odpowiedz
(05-08-2023, 12:58 PM)GRAWERka napisał(a):
(05-07-2023, 01:07 PM)JWaj napisał(a): ale…  Rozumiem, ze tarcza, która zalaczyles jest stalowa? Bardzo ładnie wytrawiona. Czy próbowałeś w srebrze?

Piekna ośmiornica, równiutka! Czy ja wlasnie trawiłeś azotanem Cu? Czym zabezpieczałeś srebro? Jakie stężenie roztworu, temperatura i czas? Na jaka głębokość? I jeszcze - jaka to była grubość blaszki?
Odpowiedz
(05-08-2023, 01:14 PM)JWaj napisał(a):
(05-08-2023, 12:58 PM)GRAWERka napisał(a):
(05-07-2023, 01:07 PM)JWaj napisał(a): ale…  Rozumiem, ze tarcza, która zalaczyles jest stalowa? Bardzo ładnie wytrawiona. Czy próbowałeś w srebrze?

Piekna ośmiornica, równiutka! Czy ja wlasnie trawiłeś azotanem Cu? Czym zabezpieczałeś srebro? Jakie stężenie roztworu, temperatura i czas? Na jaka głębokość? I jeszcze - jaka to była grubość blaszki?

Dziękuję - elektrotrawienie / azotan srebra / najmniejsze natężenie prądu / godzina / wytrawiło na wylot / ładowarka z allegro za 333 zł
/
Pozdrawiam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości