Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam,
chciałbym kupić szlifierkę/polerkę wirową, jednak nowe maszyny są dla mnie zbyt drogie. być może ktoś z forumowiczów ma taki sprzęt i rozważa sprzedaż, lub mógłby doradzić gdzie takiej używki szukać. interesuje mnie szlifierka do szlifowania na mokro o objętości komory ok. 6l (może być większa).
będę wdzięczny za wszelką pomoc.
pozdro!
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 1
Reputacja:
1
Witam,
widziałeś efekty po polerce w wirówce ? Sam jestem zainteresowany, jednak nie jestem przekonany, czy jest sens wywalać tyle pieniędzy w coś co nie do końca ma spełniać swoją rolę. Słyszałem od 2 użytkowników, że wyroby nie są tak piękne jak w prezentacjach i ostatecznie polerują ręcznie.
Zastanawiałeś się, czy nie pokusić się o budowę własnej ?
Liczba postów: 1,585
Liczba wątków: 10
Reputacja:
123
02-21-2013, 06:15 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-21-2013, 06:16 PM przez cactoos.)
Nic nie zastąpi polerowania na szmacie, ale w przypadku masowej produkcji wirówka jest koniecznością.
Jednak sama wirówka to tylko część linii wykańczania powierzchni. Szlifierka wirowa - bo trudno tu mówić o polerowaniu - jest następnym krokiem po wstępnym usunięciu szwów i resztek dopływów na gumówce. Wirówka zaciera rysy i przygotowuje powierzchnie do polerowania w kulkach nierdzewnych. Do tego możemy zastosować bęben kaskadowy, lub wibracyjny. No i nie należy zapominać o polerce magnetycznej ( igłówce ) - przed końcowym polerowaniem. Tak więc sama wirówka raczej nie na wiele się przydaje.
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski