Liczba postów: 961
Liczba wątków: 29
Reputacja:
52
Jesli jest to stary pierscionek to na 99% jest tam rubin syntetyczny ktorego nie oplaca sie poddawac jakimkolwiek zabiegom reanimacji. Prosciej, szybciej i pewnie taniej bedzie wymienic kamien na nowy lub inny w dobry stanie.
Jednakze jesli jest tam rubin naturalny i w dodatku sporych rozmiarow wtedy mozna pomyslec o przeszlifowaniu.
Najpierw polecam udac sie do dobrego zlotnika lub rzeczoznawcy kamieni szlachetnych w celu stwierdzenia coz to za kamien. Byc moze osoba ktora bedzie sie zajmowala ta operacja bedzie w stanie wymienic kamien lub zorganizowac jego szlifowanie a pozniej zakuc na nowo.
Liczba postów: 1,585
Liczba wątków: 10
Reputacja:
123
Nie wygląda mi to na rubin. Rubin to przecież korund i 9 w skali Mohsa,
więc czym niby miałaby być porysowana tafla, diamentem? Ja rozumiem
uszczerbione krawędzie faset, ale zmatowiona tafla w rubinie? Wątpię.
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski
Opal Kingdom
Unregistered
zależy jaki tester i 'expert'
przydałoby się zdjęcie
ale z opisu mozna wywnioskować że kamien może być 'naturalny' ( i tester nie kłamał ) lecz niskiej jakości i ulepszany/poprawiany (podgrzewany i wypełniany) > kamien syntetyczny powinien byc bez skaz i miać łądny blask ,
rysy o których piszesz mogą byc wynikiem pracy szlifierza z indii lub tajlandii
-- takie 'naturalne' rubiny kosztuja $2
ps- naturalny rubin - NIE ulepszany - dobrej jakosci - kosztuje okolo 4000-5000$ za 1 karat
ps2. nie kupuj kamieni jak się na nich nie znasz
pozdrawiam
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Jubilerzy zazwyczaj nie zajmują się sprawdzaniem czy wycenianiem kamieni choć często ich doświadczone oko (+lupa) może stwierdzić czy jest to kamień naturalny. Zajmują się tym gemmolodzy, w każdym większym mieście jakiś się znajdzie.
Czy odpłatnie? Przyjęło się z tego co wiem 10% wartości kamienia od jego wyceny. Zdarzają się też gemmolodzy którzy przy mniejszych kamieniach sprawdzą od ręki i nie biorą nic. Ale są i tacy którzy celowo zawyżają cenę kamienia więc trzeba uważać i sprawdzić sobie ile mniej więcej naturalny kamień danej wielkości może kosztować (google.pl).