Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie wszystko co chińskie, musi być do dupy
To wygląda naprawdę dobrze, jeśli tak jak mówisz jest świeżo po zrobieniu, to rzeczywiście opłacało Ci się kupić chińską drukarkę.
Odpowiedz
Photo 
Jeżeli kogoś zainteresuje  jest coś takiego z Chin i nazywa się ANYCUBIC Photon
Jeżeli ktoś chce rozpocząć zabawę z drukami 3D i samemu w domu drukować modele.
Polecam tania, prosta w konstrukcji, części dostępne. (byle nie na Allegro bo przepłacicie)
Ale nawet tam można niedrogo kupić....
Testowałem dość długo i powiem że dla początkujących to naprawdę fajny sprzęt!!!!!!
https://blackfrog.pl/drukarka-zywiczna-a...-1351.html
Fish Ring Test (Rybka z Solidscape DL) wyszedł dobrze nie super tak jak na laserówkach czy Asidze Pico2.

https://all3dp.com/1/anycubic-photon-3d-printer-review/

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(08-18-2019, 08:22 PM)Dundersztyc napisał(a): Jeżeli kogoś zainteresuje  jest coś takiego z Chin i nazywa się ANYCUBIC Photon
Jeżeli ktoś chce rozpocząć zabawę z drukami 3D i samemu w domu drukować modele.
Polecam tania, prosta w konstrukcji, części dostępne. (byle nie na Allegro bo przepłacicie)
Ale nawet tam można niedrogo kupić....
Testowałem dość długo i powiem że dla początkujących to naprawdę fajny sprzęt!!!!!!
https://blackfrog.pl/drukarka-zywiczna-a...-1351.html
Fish Ring Test (Rybka z Solidscape DL) wyszedł dobrze nie super tak jak na laserówkach czy Asidze Pico2.

https://all3dp.com/1/anycubic-photon-3d-printer-review/

Co to za żywica? Nadaje sie do bezpośredniego odlewu w standardowym procesie (wypalanie jak do wosku) przy uzyciu standartowego gipsu (nie specjalnego do żywic) ?
Odpowiedz
Imenoq

Drukarka jest  uniwersalna. Można lać co się chce ...ale ustawić to trzeba wiedzieć  jak! (parametry). "Gdzieś"w necie jest lista w Exelu na Dysku Google  z wszystkimi przetestowanymi żywicami (rożnych producentów) drukowanych na Photonie. Z opisem resin settings i czy jest castable. Na tablicy było przeszło 200 żywic. Jeżeli takowa istnieje to tam będzie!

poszperaj ......

...No nareszcie ktoś zagadał bo myślałem że tu wszyscy pomarli.....
Odpowiedz
Aaaaaa.... castable. Tak z ciekawości masz doczynienia z jubilerstwem? Bo testowałem parę żywic "castable" i jesli nie ma specjanego gipsu i procesu wypalania i.... i czasami tlenu trzeba dodać wody boroej czy odwracania tulei czy jeszcze innych chocków klocków o których moze nie wiem to w standartowym porcesie i nawet w dobrym gipsie nie wychodzi. Nie to ze się nie da bo się da. Mam już trochę sukcesów na tym polu ale szukam jeszcze lepszyvh rozwiązań (czytaj żywic) Dlatego się dopytuje czym drukujesz bo jak dla mnie, a moze i wielu mikro zakadów jubilerskich taki tani sprzęt mógłby by być pomocny ale z dopracowaną technologią. A ze nie potrzebuje gumować modeli a czasami jest to po prostu nieopłacalna strata czasu i pieniędzy. Czasami techniczne niewykonalne - zbyt skomplikowane modele dlatego szukam najlepszej żywicy. I to do odlewania w standrdowym procesie i gipsie.
Znasz jakąś?
Tylko nie pisz poszperaj bo gdybym nawet znalazł ten plik i to i tak nie zakupie kolejnych kilku zywic po to tylko żeby je sprawdzić , po drugie jest on już nieaktualny bo co kilka miesięcy powstają nowe wiec sam rozumiesz.

P.s.
Czekam teraz na dwie kolejne próbki zywic/wydrukow od znajomego moze to rozwiaże mój problem z niezbyt wysoką reaktywnością żywicy.
Drukuje na D7 plus z małymi modyfikacjami
Odpowiedz
(08-21-2019, 07:51 AM)Imenoq napisał(a): Aaaaaa.... castable. Tak z ciekawości masz doczynienia z jubilerstwem? Bo testowałem parę żywic "castable" i jesli nie ma specjanego gipsu i procesu wypalania i.... i czasami tlenu trzeba dodać wody boroej czy odwracania tulei czy jeszcze innych chocków klocków o których moze  nie wiem to w standartowym porcesie i nawet w dobrym gipsie nie wychodzi. Nie to ze się nie da bo się da. Mam już trochę sukcesów na tym polu ale szukam jeszcze lepszyvh rozwiązań (czytaj żywic)  Dlatego się dopytuje czym drukujesz bo jak dla mnie, a moze i wielu mikro zakadów jubilerskich taki tani sprzęt mógłby by być pomocny ale z dopracowaną technologią. A ze nie potrzebuje gumować modeli a czasami jest to po prostu nieopłacalna strata czasu i pieniędzy.  Czasami techniczne niewykonalne - zbyt skomplikowane modele dlatego szukam najlepszej żywicy. I to do odlewania w standrdowym procesie i gipsie.
Znasz jakąś?
Tylko nie pisz poszperaj bo gdybym nawet znalazł ten plik i to i tak nie zakupie kolejnych kilku zywic po to tylko żeby  je sprawdzić , po drugie jest on już nieaktualny bo co kilka miesięcy powstają nowe wiec sam rozumiesz.

P.s.
Czekam teraz na dwie kolejne próbki zywic/wydrukow od znajomego moze to rozwiaże mój problem z niezbyt wysoką reaktywnością żywicy.
Drukuje na D7 plus z małymi modyfikacjami

Czesc, pokazesz jak wygladaja twoje odlewy? Jestem w podobnej sytuacji - niby cos wychodzi ale czasami to jest loteria np. wezmiesz dwa identyczne wydruki, obrobisz je jednoczesnie i odlejesz w jednej tulei. Jeden wyjdzie ladny a drugi bedzie mial jakies defekty (ukruszony gips lub rekacja zywicy z gipsem). 
Osobiscie jestem zdania, ze na chwile obecna zywice do bezposredniego odlewania to troche taki eksperyment na zywym organizmie. Niby jest pare osob, ktorym wychodzi bez problemow ale wiekszosc jednak ma mniejsze lub wieksze niepowodzenia mimi postepowania zgodnie z zaleceniami producentow albo przeroznych porad, ktore mozna znalezc w internecie(mycie, gotowanie, wygrzewania, poddawanie prozni czy inne przedziwne zabiegi).
Jeszcze upłynie sporo wody zanim zywice do odlewów będą dawały dobre rezultaty dla przynajmniej 90% użytkowników.
Odpowiedz
Nie mam odlewni i odlewam w ogólno dostepnej.

O glicerynie słyszałeś ? Nie pomaga Uśmiech

Ten pierscionek z dziurami to właśnie jedna z "castable" dalej  taki mój "testowy" kaścik z niewielkimi prześwitami. Wychodzi bardzo dobrze.
Nie mam problemów z odlewami. Problemy zaczynają sie przy prześwitach poniżej 0,2 mm w wydruku  i nad tym pracuje. Przy oprawach kamieni 1mm gdzie krapy są blisko zlewają się trochę. Tu mam problem
Ostatnie to pierscionek widać nawet warstwy po odlaniu.

Odpowiedz
Pierwsze zdjecie to masakra. Pozostale wygladaja w miare ale tez widac ze sa niewielkie defekty typowe dla odlewania zywic. Ta oprawka nawet calkiem ladna chociaz malo widac. Wydruk pierscionka juz troche slabszy albo dales bardzo grube warstwy.
Odlewy wygladaja u mnie podobnie, gdzieniegdzie trafiaja sie jakies male defekty ktore trzeba potrafktowac spawarką albo mocniej przeszlifowac.
O glicerynie slyszalem ale osobiscie nie probowalem.
W tej chwili odlewam w plasticast ogolnie jest ok ale czasami zdarza sie ze gdzies sie ukruszy kawalek. Myslalem, zeby sprobowac Ultravest Maxx ktorego sporo osob poleca ale ciezko z dostepnoscia w polszy. Co ciekawe wiem, ze sa osoby ktore uzywaja najzwyklejszych gipsow odlewniczych jak goldstar xl czy satincast i nie maja zadnych problemow przy wypalaniu zywic. Dlatego tak jak mowilem wczesniej - jeszcze spora droga zanim zywice do odlewow bezposrednich beda dawaly jednostajnie dobre rezultaty.
Odpowiedz
Nie mówie że jest idealnie bo nie jest. Zdjęcie kaścika to z czasu gdy miałem słabą lampę do doswietlania. Teraz mam mocniejszą i dłużej doświetlam.  A Ty czym doświetlasz? Parametry? faktycznie jakieś morki się zdarzają ale papier 400 wystarczy zeby je ściagnąć nigdy nie lutowałem  dziur. Pirscionek wbrew pozorom drukowany na 20 mikronach warstwa. I tak naprawdę nieźle wyszedł mimo ze na zdjeciu wyglądają jak kratery. I wyglada na ciżki i duży a tak naprawdę to drobiazg w rozmiarze 12 . Zdjecie czasem przekłamuje. Mam porównanie z wydrukiem na solidscape U Kociuby  przy 25 mikronach było o wiele gorzej.
Te wszyskie odlewy sa na Gold starze  Uśmiech  dołaczone po prostu do wosków.
Wrzuć jakieś fotki odlewu chetnie obejrze. I pytanie na czym drukujesz?
Odpowiedz
(08-21-2019, 07:51 AM)Imenoq napisał(a): [quote pid='33509' dateline='1566370310']
Tylko nie pisz poszperaj bo gdybym nawet znalazł ten plik i to i tak nie zakupie kolejnych kilku zywic po to tylko żeby  je sprawdzić , po drugie jest on już nieaktualny bo co kilka miesięcy powstają nowe wiec sam rozumiesz.
Imenog. Troche wysiłku i chęci .....mnie też nikt tej wiedzy nie podał na tacy! Sam szukam rozglądam i analizuje. Dam ci tego linka ...leniuch śmierdzący .... Rozmarzony . nawet wam się tego nie chce poszukać!
 masz: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1crvzMnt_8NJXAsABinoIhcOjE8l3h7s0L82Zlh1vkL8/edit#gid=0

Ddaje fotke wydruk z Asigi Pico2 ...trochę baboczków ale to się zdarza nawet z wosku Midas na Solidscape s390 Rumieniec
[/quote]

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości