Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie wszystko co chińskie, musi być do dupy
No proszę leniwy jestem hmmm.... poświeciłem temu kilkaset godzin na szukaniu informacji rozmowach z kilkoma osobami bardziej doświadczonymi w necie a także na dzisiątkach prób. Ale może faktycznie leniwy jestem.

Ale do rzeczy ten link dla mnie nic dokładnie nic mi nie pomoże. Powiem więcej na podstawie 3 zywic z tego spisu które testowałem twierdzę ze ustawienia  są bzdurne. Dla mnie  na D7 nie ma szans wydrukować coś sensownego. Moze na innej drukarce?
Jak spojrzysz na ten pierwszy pierscionek z poprzedniego postu to był wydrukowany na senerteku V2 jak wyszedł  sam widzisz.
Zywica opisana jako "castable" a wytyczne dostałem mailowo od Savasa Senera jesli wiesz kto to jest.
Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Zacznę od przeprosin....wiesz nie znam Cię. Wielu szuka informacji .Nie chcą ponosić większych kosztów tylko liczą że ktoś im da wszystko na tacy i za darmo. Tacy jak ja czy ty męczą temat. Walczą z nim. Ponoszą nieraz chybione zakupy a ktoś chce wejść na gotowe. W tej branży jest  spora konkurencja i nikt tak chętnie nie dzieli się wiedzą (w branży jubilerskiej) ....Wiem z własnego doświadczenia. Często jestem na targach i widzę jak traktują np. "Chce pan wiedzieć jak to odlewać powiemy panu jak pan kupi u nas maszynę."...a potem okazuje się że to tak różowo nie wygląda jak przedstawiali (przekład Legor  i maszyna B9) i bujaj się z kolejną zbędną maszyną.
Zaznaczam  że link który udostępniłem dotyczył drukarki Anycubic. Każdy producent  buduje na różnych lamach diodach czy rzutnikach co wiąże się z innymi parametrami. Ten sam produkt  żywica jak np Blucast LCD DLP na jednej naświetla się w 1s (Asiga) a na innej 15s (Phoyton).  Podałem link jako info o żywicach różnych producentów do tego modelu. Tam ludzie opisują typy czasy co drukują i z jakim efektem. Dla mnie to kopalnia wiedzy praktycznej.
Chciałem innych zainteresować nową drukarką. Bo za cenę 1300 zł to chyba dobry zakup? A w dodatku jest bardzo uniwersalna i tania w eksploatacji. Całość można rozebrać w 20 minut. Już ją rozbieram i składam jak kałacha z zasłoniętymi oczami ;-)
Wymiana części to dziecinada, części tanie...ma swoje fochy ale na pewno mniej od solidscapa.
za 1400 to do solidscape kupie jedną linie grzewczą  i to Netto!
Odpowiedz
Zapraszam do nas. Większość mamy na stanie, możemy zrobić próbki, wysyłka z PL. Zaraz będą dostępne nowe modele z matrycami 4k więc może warto się nad tym pochylić? Nigdy drukarka za 1000eur/usd nie będzie drukowała tak stabilnie jak za 90 000 eur. Chyba nikt juz w to nie wierzy Puść oczko
3dpartnershop.com
Odpowiedz
(08-26-2019, 02:22 PM)MikolajMaksym napisał(a): Zapraszam do nas. Większość mamy na stanie, możemy zrobić próbki, wysyłka z PL. Zaraz będą dostępne nowe modele z matrycami 4k więc może warto się nad tym pochylić? Nigdy drukarka za 1000eur/usd nie będzie drukowała tak stabilnie jak za 90 000 eur. Chyba nikt juz w to nie wierzy Puść oczko
3dpartnershop.com

Mikołaj! A kiedy zaczniecie sprzedać te niestabilną drukarkę" Anycubic Photon" wkrótce? (zobacz foto...) 
Bo właśnie taką mam! Za śmieszne pieniądze Biggrin 

...a wy chcecie to sprzedawać ?

Początkujący projektant, która chce sobie podrukować nie kupi sprzętu za 90 000 €  ;-)

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Jak się czyta bzdury jak w tym temacie to aż przykro się robi. Mam wrażenie, że na tym forum są same janusze biznesu. Tak jak kiedys pisałem - tragedia. Skąd wy czerpiecie wiedzę o 3d czy odlewaniu? Od pana który sprzedaje narzędzia? A już hasło, że odlewanie żywicy na normalnym gipsie bo ktoś robił jest ok, to tylko pogratulować głupoty. Jeśli producent zaleca specjalny gips, a Janusz dalej uparcie że będzie jednak na normalnym odlewał, to o czym tu gadać? Aż dziwne, że jeszcze nie powstał tu hasztag janusze jubilerki. Powiem szybko i uciekam efekt końcowy produktu w metalu zależy od +-25 kroków . Czy każdy z was zastanawiał się dlaczego nie wychodzi wam odlewanie żywicy? Co źle robicie? Dlaczego pęka gips? Dlaczego odlewy się nie odlały? A juz hasła ludzi sprzedających maszyny do drukowania i o tym jak opowiedzą o odlewaniu po zakupie to czysty śmiech. ONI nie mają pojęcia o odlewaniu bo nigdy nie odlewali! Są tylko handlarzami i nic więcej. Pamiętam jak na targach gość sprzedawał tanie maszyny coś 2 tyś $ i klient pytał o odlewanie a pan handlarz dał za friko 3 modele i powiedział proszę poprópobać samemu. Wpadnę kiedyś poczytać hejt i dalszy ciąg tego tematu. Nawet nie chcę pytać o kursy i szkoły w tym temacie. Ale jak widzę niektórzy dalej lubią być dymani. Pozdrawiam kumatych.
Odpowiedz
Tongue 
(09-04-2019, 05:03 AM)sfirecki napisał(a): Jak się czyta bzdury jak w tym temacie to aż przykro się robi. Mam wrażenie, że na tym forum są same janusze biznesu. Tak jak kiedys pisałem - tragedia. Skąd wy czerpiecie wiedzę o 3d czy odlewaniu? Od pana który sprzedaje narzędzia? A już hasło, że odlewanie żywicy na normalnym gipsie bo ktoś robił jest ok, to tylko pogratulować głupoty.  Jeśli producent zaleca specjalny gips, a Janusz dalej uparcie że będzie jednak na normalnym odlewał, to o czym tu gadać? Aż dziwne, że jeszcze nie powstał tu hasztag janusze jubilerki. Powiem szybko i uciekam efekt końcowy produktu w metalu zależy od +-25 kroków . Czy każdy z was zastanawiał się dlaczego nie wychodzi wam odlewanie żywicy? Co źle robicie? Dlaczego pęka gips? Dlaczego odlewy się nie odlały?  A juz hasła ludzi sprzedających maszyny do drukowania i o tym jak opowiedzą o odlewaniu po zakupie to czysty śmiech. ONI nie mają pojęcia o odlewaniu bo nigdy nie odlewali! Są tylko handlarzami i nic więcej. Pamiętam jak na targach gość sprzedawał tanie maszyny coś 2 tyś $ i klient pytał o odlewanie a pan handlarz dał za friko 3 modele i powiedział proszę poprópobać samemu.  Wpadnę kiedyś poczytać hejt i dalszy ciąg tego tematu. Nawet nie chcę pytać o kursy i szkoły w tym temacie. Ale jak widzę niektórzy dalej lubią być dymani. Pozdrawiam kumatych.

Do guru jubilerstwa: SFIRECKI
po co to czytasz jak to cię wk...wia!

Minimum szacunku do ludzi! i trochę pokory! Nie wszyscy są tacy inteligentni i obeznani w temacie jak ty.
To zdaje się jest forum ... to takie miejsce gdzie ludzie wymieniają poglądy i wiedzę.
Do wymiany myśli, pomysłów, nowych technologi a także pomocy innym.
Niekiedy aby zaintrygować co niektórych i dać do myślenia.
Portal zdaje się jest dla tych początkujących i dla starych wygów  którzy zjedli zęby w tej branży.
Z taką wiedzą jak ty może powinieneś wykładać w University of Cambridge lub Yale University!! ;-)
....A co ja tam (mały robaczek) w ogóle mogę wiedzieć?
Zrobiłem zaledwie "kilka setek wzorów" i robie w "tym" (czekaj zaraz policzę...)
w sumie 30 lat.... w tym 21 przy stole a 9 samo projektowanie.

Klikaj dalej "miszczu" jubilerstwa 
Podziel się swoją bezcenną czarnoksiężną wiedzą z innymi padawanami!

pozdrawiam 
zawsze pomocny...
czeladnik robaczek
Odpowiedz
_____
Odpowiedz
_____
Odpowiedz
Widzę, że się mój temat rozwija z niejakim iskrzeniem. Puść oczko
To na początek zapytam @Dundersztyca, czy Proton współpracuje z softem NanoDLP?
Pytam dlatego, że kupiłem drugą chinkę D7, dla ciekawości z tym BOXem dotykowym
i niestety takie podstawowe funkcje to za mało. Po pierwsze, należy u chinoli kupić
przez net software Wanhao D7 Work Shop, który ma wiele przydatnych opji. Nie ma
co kombinować z szukaniem piratów bo raz, że koszt 110 zł a dwa, że soft za kazdym
razem sprawdza przez sieć licencję i nawet na inny komputer można go odpalać z
czterodniową karencją. Do tego konieczny jest NanoDLP, który ma unikalną funkcję
"dimming", czyli ustawiane ściemnianie pixeli wewnątrz struktury, które  ogranicza
prześwietlanie małych otworków, czyli właśnie bardzo blisko ustawionych łapek, a
więc ich sklejanie. Odlewania z "castable" raczej odradzam. Ja drukuję z twardego
polimeru i robię gumę "babkę". Potem mogę sobie narobić woskowych kopii do woli.
BlackFrog ma w ofercie polimery wysokotemperaturowe, które można wulkanizować
nawet w Castaldo Econosil. Porównuję wydruki z Asigi i Wanhao i jedyna różnica jest
taka, że te z Wanhao są gładsze. Oczywiście musi być wersja 1,5 ze sztywną osią Z,
bo poprzednie "bujały" stolikiem co dawało efekt śruby na podporach.

Zawieszka do wisiorka. Wys 9mm. Wydrukowana na chince, zgumowana i odlana.

"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi"   - Antoni Słonimski
Odpowiedz
-----
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości