05-08-2018, 04:14 PM
W itam wszystkich ponownie, oraz mam male pytanko . Jak w jubilerstwie nazywa sie fachowo taki splot jak na zalaczonym zdjeciu ?
Rodzaj splotu.
|
05-08-2018, 04:14 PM
W itam wszystkich ponownie, oraz mam male pytanko . Jak w jubilerstwie nazywa sie fachowo taki splot jak na zalaczonym zdjeciu ?
05-08-2018, 04:53 PM
Kółko na sztorc - kółko płasko, splot takowy
w jubilerstwie zwą z niemiecka - splot ankrowy, chociaż widać jasno, że o splocie nie ma mowy. To pisałem ja - Słowacki.
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski
05-08-2018, 05:01 PM
05-08-2018, 05:06 PM
W necie znalazlam takie okreslenie ,, łańcuch pierścieniowy,,
05-08-2018, 05:12 PM
A laczego, hę? Anker, czyli kotwiczny.
Kółka pod kątem prostym. Jak skręcisz i sklepiesz anker, będziesz miał pancerkę. Tzn. miałeś kiedyś, gdy mnie zawodu uczono, bo dzisiaj panie wszystko po nowemu i może tak być, że dawny anker to dzisiaj jakie figaro, a może nawet i snake. Na co to idzie?
05-08-2018, 05:22 PM
(05-08-2018, 05:06 PM)halyna77 napisał(a): W necie znalazlam takie okreslenie ,, łańcuch pierścieniowy,, Mówię, że tera wszystko po nowemu. Jak sczepisz kolczyki, będzie kolczykowy. Pytałaś o rodzaj SPLOTU, a splot to sposób połączenia ogniw. Jak połaczysz owale pod kątem prostym - będzie anker a jak kółka, też anker. Jak drut będzie o przekroju kwadratowym - dalej będzie to anker, bo sposób łączenia się nie zmienia. Co prawda kodyfikacja zmierza do zupełnego chaosu i zapewne piaskowany anker z kółek, nazywa się dzisiaj pierścieniowym, perliście satynowanym, albo coś w podobie.
05-08-2018, 05:31 PM
Zakumałam . Podoba mi sie wlasnie taki splot ankierowy z kółeczek, ale bardzo malo takich widze w necie . Widze oczyma wyobrazni zloty lancuszek i wiszace kolczyki oraz brazoletke z takich ankierowych kółeczek
05-08-2018, 08:56 PM
(05-08-2018, 05:12 PM)cactoos napisał(a): A laczego, hę? Anker, czyli kotwiczny. No mnie Panie tyż dawno temu Tatko po pazurach pilnikiem lał jak coś nie tak robiłem I z tego co w łysym i pustym łbie zostało to że anker musi na owalnych ogniwach być i najlepiej ze szprosem po środku A to co na obrazku tego mi nie przypomina Ale czasy się zmieniają i wszyscy nazwy naciągają żeby mało się narobić a zarobić więc niech i na Twoje będzie Po mojemu to to jest anker tylko że płaski a młodzież na to mówi gucci
05-08-2018, 09:15 PM
Typowy anker , tak mnie uczyli za szczenięcych lat. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|