02-02-2020, 10:10 PM
Proszę o podpowiedz jaki to kamień. Z góry dziękuję.
Prośba o identyfikacje kamienia..
|
02-03-2020, 09:55 AM
Wow. piękna stara robota. Bransoleta jeszcze z końca XIX wieku. Wszystko co małe to półperły słonowodne. W środku powinien być ametyst naturalny. Foty dość niewyraźnie, ale nie widać żeby ktoś przy bransolecie grzebał. Wygląda na oryginał.
Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi http://www.krissart.pl/
02-03-2020, 06:51 PM
Witam,
dziękuję za wstępną identyfikację . Jest to takie małe rodzinne znalezisko ... Proszę podpowiedzieć mi jaka jest dalsza droga jeśli chodzi o sprzedaż takiej biżuterii - czy powinienem się po prostu udać do najbliższego pana jubilera z zapytaniem o chęć zakupu, czy raczej sprzedaż na portalach typu allegro ? Z góry dziękuję za podpowiedz, Pozdrawiam, Jacek
02-04-2020, 08:51 AM
Tego typu przedmioty można oddać do DESY. Są to komisy z antykami. Czasami lepiej zapłacić za wstępną wycenę żeby wiedzieć na czym się stoi. Przedmiot nie jest komplety, więc cena nie będzie zbyt wysoka. Ja bym nadal bransoletę traktował jako rodzinną pamiątkę i jej nie sprzedawał. Wysoką cenę osiągają tylko kompletne przedmioty, bo niewiele ich ocalało.
Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi http://www.krissart.pl/
02-04-2020, 03:03 PM
Witam,
bardzo dziękuję za podpowiedz. Pozdrawiam , Jacek
02-08-2020, 02:29 AM
A mnie to wygląda na hinduską słabo odlaną tandetę z lat 70,
lub ewentualnie dzieło "miszczuf" z Jablonca tegoż rocznika. Pewno znal niklowany i złocony z landryną ze strasu. Aliści mogę się przecież mylić, mimo że złocenie zdaje się zlazło. Oby mnie reumatyzm paluchy powykręcał, jeśli nie mam racji. ![]()
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski
11-20-2023, 10:48 AM
Zdecydowanie też bym nie sprzedawał, jeśli jest o rodzinna pamiątka, a według mnie również jest to ametyst naturalny
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|