Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA Ruskie złoto przerobić na żółte dodając ligurę - jak tego dokonać ?

Ruskie złoto przerobić na żółte dodając ligurę - jak tego dokonać ?

Ruskie złoto przerobić na żółte dodając ligurę - jak tego dokonać ?

staszek102
Srebrny
16
01-07-2022, 11:57 AM
Witam

Mam pytanie, założmy, że mam 100 gram ruskiego złota 583/585

Chce zrobić z tego kolor zółty i tez pr 585 i dać do złotnika, aby mi zrobił wyroby  ? 

Wiem, że jest coś takiego jak ligura, ale nie mam pojęcia co i jak, ile dodać do topionego ruskiego złota, aby wyszło żólte i tez pr. 585 itd. 
------------------------

Pomoże ktoś ? Piec jakby co mam, palnik również, ligurę też moge kupić, ale dalej to już słabo z moją wiedzą.

Stachu
staszek102
01-07-2022, 11:57 AM #1

Witam

Mam pytanie, założmy, że mam 100 gram ruskiego złota 583/585

Chce zrobić z tego kolor zółty i tez pr 585 i dać do złotnika, aby mi zrobił wyroby  ? 

Wiem, że jest coś takiego jak ligura, ale nie mam pojęcia co i jak, ile dodać do topionego ruskiego złota, aby wyszło żólte i tez pr. 585 itd. 
------------------------

Pomoże ktoś ? Piec jakby co mam, palnik również, ligurę też moge kupić, ale dalej to już słabo z moją wiedzą.

Stachu

kriss
Diamentowy
2,209
01-14-2022, 02:54 PM
Daj złoto do rafinacji. Będziesz miał próbę 0,999 to możesz robić kolor jaki chcesz. Teraz większość pracowni rafinuje materiał od klienta i robi kolor na żądanie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-14-2022, 02:56 PM przez kriss.

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
01-14-2022, 02:54 PM #2

Daj złoto do rafinacji. Będziesz miał próbę 0,999 to możesz robić kolor jaki chcesz. Teraz większość pracowni rafinuje materiał od klienta i robi kolor na żądanie.

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości