Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pierścionek na zamówienie - pomoc
Witam!
Potrzebuję zamówić pierścionek i chciałam się poradzić jak znaleźć jubilera, który go wykona i jaka może być cena takiego pierścionka. Postaram się mniej więcej opisać o co mi chodzi: obrączka wokół palca o szerokości 5-8mm ze srebra, obręcz wokół oczka złota a oczko to stop platyny złota i srebra, tworzący taką wielokolorową mieszaninę. Oczko o średnicy ok. 1-1,5 cm. Bardzo proszę o jakieś rady, Pozdrawiam
Odpowiedz
Pomysł ciekawy. Choć wydaje mi się, że zamiast srebra lepsze było by białe złoto zamiast srebra.
Jeśli chciała byś użyć srebra ze względu na koszy, to zmartwię cię. Jubilerzy nie specjalnie chcą robić w srebrze, bo im się nie opłaca. Wolą złoto. No a złoto kosztuje.
Za autorskie pomysły się płaci...
Myślę, że za cenę 500 - 1000 zł ktoś wykona to dobrze.
Ale oczywiście mogę się mylić. Najlepiej obdzwoń paru jubilerów w Twoim mieście.

Są takie firmy które zrobią Ci to na pewno. Np. znalazłem STOPPA & STOPINSKI

Jak piszą o sobie:
"Doskonałym pomysłem jest natomiast zamówienie osobnego projektu i wykonanie unikatowego egzemplarza. Pierścień czy obrączka może składać się z wybranych przez nas elementów: przetopione złoto z biżuterii po naszych przodkach, przywieziony z egzotycznej podróży kamień... Mamy bezpośredni wpływ na kształt biżuterii, powstaje przy naszym udziale."

Gdyby udało Ci się coś takiego wykonać, wrzuć tu koniecznie zdjęcia!
Odpowiedz
Skąd taki pomysł na pierścionek? To ma coś symbolizować?
Piszesz "oczko to stop platyny złota i srebra"

Najpowszechniejsze w jubilerstwie 18 karatowe złoto ma skład stopu:
srebro – 7% - 15%, pallad – do 14%, miedź do 15%, nikiel, cynk.

Białe złoto o 14 karatach ma skład stopu:
srebro - 23,7% - 28,7%, pallad - 13,0% - 18%, nikiel - 17%, cynk - 8,7%, miedź - 16%
Więc jak byś chciała srebro ze złotem to w białym złocie będzie go jedna czwarta.

Nie wiem czy ktoś zrobi Ci stop z platyną. Oczywiście jest to możliwe.
Musisz poszukać.

Powiem Ci, że dlatego zabrałem się za zabawę w jubilerstwo, bo nie mogłem znaleźć nikogo kto oprawił by mi tanio moje kamienie.
Odpowiedz
Może masz jakiś szkic, jak ten pierścionek miałby wyglądać?
Odpowiedz
Hej!
Po pierwsze wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi! Miło, że się ktoś zainteresował, bo ta sprawa wiele dla mnie znaczy. Pierścionek nie jest moim pomysłem, kupiłam taki kiedyś za granicą, po czym mi go skradziono. I ze wzgledu na to, że była to bardzo ważna pamiątka, jestem bardzo zdesperowana, żeby go odtworzyć. Przy zakupie sprzedawca powiedział, że oczko jest właśnie ze zmieszania złota, platyny i srebra, jednak po konsultacji z jednym złotnikiem okazuje się, że coś musi być tam dodane, opiłki jakiegoś metalu, coś co tworzy te niebieskie smugi. Jednak nikt nie jest w stanie zgadnąć jak to może być zrobione. Jestem trochę podłamana, bo bardzo mi na tym zależy. Może ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc? Wrzucę tu zdjęcie takiego pierścionka i bardzo proszę o Wasze rady. Pozdrawiam.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Bardzo ładny pierścionek. Wygląda na ręczną i unikatową pracę, a nie na masówkę. To w oczku to może być nie stopem tylko spieczonymi drobnymi ziarnami metali. Trochę ciężko ocenić na tym małym zdjęciu. Stop byłby raczej jednorodny a tam wygląda na budowę jakby z ziarenek. Niebieskie to być może jakaś emalia (na to stawiam).
Jeśli to jest jakaś technika autorska, to może sie okazać, że umie to jedna osoba, która opracowywała ten proces przez 20 lat. To oczywiście wersja skrajnie pesymistyczna.

Wydaje mi się, że najprościej było by pojechać w to miejsce i liczyć na to, że jeszcze sprzedają tam te pierścionki. A może spróbuj poszukać przez telefon tego sklepu. Oczywiście jak było to w małym miasteczku w środkowej Afryce 15 lat temu, to szansa jest mała...
Ale jeśli to Europa to jedź na wakacje z celem i pobaw się w detektywa.

Szukałam trochę po hasłach "heterogeneous" i "sinter" i paru innych, ale nie znalazłam nic podobnego (znalazłam za to sporo interesującej biżuterii która pojawi się w innych wątkach i za to dziękujęUśmiech). Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś widziałam coś podobnego, ale nie jestem w stanie umiejscowić tego w czasie i przestrzeni.

Najbliższe co znalazłam to produkcja Elaine Cox.

Dziwna błyszcząca powierzchnia na oczku wygląda jak jakieś mikrokryształy. Ale raczej na pewno jest to coś innego niż twój...

[Obrazek: Hollow-ring.jpg]
Odpowiedz
Niestety mój problem polega na tym, że nie mam możliwości pojechania w tamto miejsce, ani nawet odnalezienia tego sklepu przez internet. To na czym mi zależy to odtworzenie tego pierścionka, żeby był jak najbardziej podobny. Nie znam się zupełnie na jubilerstwie ani na kamieniach, dlatego szukam tu u Was jakiejś rady.Powrzucam tu parę zdjęć jeszcze. Już właśnie ktoś mi powiedział, że być może ten kolor zielony/niebieski to emalia. Ale czy w związku z tym jest to ta mieszanka platyna-zloto-srebro + emalia? Może na tych zdjęciach coś dostrzeżecie więcej??I gdzie/kto ewentualnie mógłby coś takiego wykonać?
Mam nadzieję, że na tych zdjęciach widać lepiej..

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Powiedz z jakiego to dalekiego kraju ten pierścionek?

Wakacje już niedługo (no.. jeszcze parę miesięcy.. Smutny , może ktoś będzie tam jechał i poszuka dla Ciebie?
Odpowiedz
Witam WszystkichUśmiech
Jestem tu nowy,jednak pozwole sobie zacząć od pytania a nie wypowiedzi,czy owych wakacji nie spędziłaś przypadkiem w Australii,i pytam jak najbardziej poważnie
Odpowiedz
Nie wiem czy na 100% się tego podejmie - ale ten Pan jest w stanie Ci pomóc :
Piotr Przasnyski
ul. Marsylska 5/58
02-763 Warszawa
kom: +48 506 911 301
http://www.przasnyski-art.pl/
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości